31 Mart 2009 Salı

SARI KAZAK

SARI KAZAK

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.org/page/26

Yapılışı: Ön ve arkaya 71 ilmekle başlayın. Ajurla devam edin. Kol kesimi yapmayın. Yakayı kayık yaka yapın. 3 sıra haraşo Örüp tamamlayın. Kollara 69 ilmekle başlayın. Ajurla devam edin. Kol boyuna gelince ilmekleri kapatın.
Ajur (13 ilmek üzerinde)
1.sıra: düz örün, arka sırada ters örgü olarak örerken her ilmeğe 2 defa dolayarak örün.
2.sıra: doladığınız ilk ilmekten bir ters bir düz olarak 5 ilmek çıkartın. Sol şişteki 5 ilmeği boşaltıp düzden toplayın. Bu şekilde devam edin. Arka sırayı ters örün.
3.sıra: 5 ilmeği topla 1 ilmekten 5 itmek çıkar bu şekilde devam edin. Arka sırayı ters örün.
4.sıra: 1 sıra düz ör arka sırada her ilmeğe 1 ilmek dolayarak ters örgü olarak örün. Bu şekilde devam edin.

27 Mart 2009 Cuma

YARIM ELDİVEN

YARIM ELDİVEN

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgu-modelleri.com/orgudantel/Duz-orgu-yarim-eldiven-ornegi-0.html

Yapılışı: Elimizin boyu kadar düz örgü renkli ebruli ipten elimizin etrafını saracak boyda ördükten sonra tek yanından dikiyoruz başparmağımızın geçeceği tarafı dikmiyoruz.

SAKALLI İPLE PEMBE PASPAS

SAKALLI İPLE PEMBE PASPAS

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/kategori/orgu-paspas-modelleri/

Malzemeler: 3 tane koyu 2 tane açık sakallı ip 2 tane koyu 1 açık patiklik ip

Yapılışı: Model parça parça örülüyor, sakallı ipe patik ipi karıştırıp 5 nolu şişle örülecek. 20’den başlayıp 40’a kadar çıkarıyoruz. Her sırada artacak 40’dan sonra 20’ye her sırada büzerek azaltıyoruz. 3 tane aynı renk parça, daha sonra diğer parçada 1 koyu 2 açık 1 koyu, 3.parçada 1 koyu 1açık 1koyu 1açık, 5 parçadan oluşacak. Yan yana dikerek birleştirilecek.

KROKODİL ŞAL

KROKODİL ŞAL

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/orgu-sal-modelleri/krokodil-sal/#more-2019

Yapılışı: 6 zincir ile bir yuvarlak yapın. 3 zincir çekin. Yuvarlağın içine 10 tane 3lü trabzan yapın. 3zincir çek yaptığın en son trabzanın arasına bir tane 3lü trabzan yapın. 2 zincir çek göbeğe 2 dolgu yapıp, 2 zincir çekin diğer uca 2 dolgu daha yapın. 3 zincir çek yaptığın en son dolgunun üzerine 5 dolgu yapın. Motifi sağa çevir doldurduğun dolgunun yanındaki direğe 5 dolgu daha yapın.2 zincir çekip göbekteki 2’li dolguyu atlayarak en sondaki 2’li dolgunun sağ taraftaki direğine 5 dolgu ve çevirerek sol taraftaki direğine de 5 dolgu yapın. 3 zincir çek dibine 1dolgu yapın 2 zincir çek bir sonraki göbeğe 2dolgu yapın. 2zincir çekip bir alt sırada atladığımız 2’li dolgunun ortasından batarak önde sarkan parçayı da alın ve kilitleyin. 2 zincir çekip göbeğe 2 dolgu yapın ve devam edin.

26 Mart 2009 Perşembe

ÇİÇEKLİ KIRMIZI ŞAPKA

ÇİÇEKLİ KIRMIZI ŞAPKA

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/cicekli-sapka-ve-yapimi/#more-4428

Yapılışı: 7 zincir çekin. Üzerine sık dişle dolgu yapın. 2. sırda bir tek bir çift batın. 3. sırada yine arada çift batarak çoğaltma işlemine devam edin. Burada amaç bombe vermeden devam etmektir. Yani elimizdeki örgüyü düz bir yere koyduğumuzda tabak gibi dümdüz olacak. Gerekli büyüklük aşağı yukarı bir çay fincanı tabağı büyüklüğü kadar olacak. Yani pasta tabağından daha küçük olmalıdır. Bu büyüklüğe eriştiğimizde her sırayı örerek devam edeceğiz. Artma işlemi yok. Her tur sık diş yaparak ta ki alnımıza gelene dek. Bere anlımıza geldiğinde yine arttırımlar başlıyor. İlk sırada 3 sık diş yapın. 1 kez çift batın. Böylece şapkanın etrafını bir tur dönün. 2. sırada 5 sık diş yapın. 1 kez çift batın. Yine şapkanın etrafını dönün. Bu sistemle şapkayı başınıza geçirip ayarlayabilirsiniz. Modelde 9 sıra saydım ama bu kişiye göre değişen bir olay. Herkes kendi başına göre ölçüp yapabilir. Bittiğinde ipi koparın. Süslemeleri yapalım. kelebek modelinde siper kısmı aşağı doğru çiçekli modelde yukarı doğru bükeceğiz. Bir de çiçek modelinde kirpikli tığ işi ile ucunu süsleyeceğiz.

FIRFIR YAKALI HIRKA

FIRFIR YAKALI HIRKA

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/firfir-yakali-hirka-modeli/#more-4269

Yapılışı:
ARKA: 86 ilmek başlanır, 42 cm düz örgü olarak örülür, 3+2+1+1 kol kesimi yapılır, 23 cm daha örülerek ilmekler kapatılır.
ÖN: 46 ilmek başlanır, 42 cm düz örgü örülür, 3+2+1+1 kol kesimi yapılır, ön tarafta örgü 31 cm e gelince ön yakadan içli kesmeler yapılır, 22 ilmek kalana dek 1 er ilmek kesilir. Kol kesiminden sonra 23 cm daha örülerek omuz kapatılır. Diğer ön parça da aynı sıralı işlemlerle yapılır.
KOL: 48 ilmek başlanır, 27 sıra 2+2 lastik örülür, lastikten sonra 12 ilmek artırılır, daha sonra kol kesimi hizasına kadar belirli aralıklarla artış yapılır ve 78 ilmeğe ulaşılır. Örgü 43 cm olunca 3+2+1+1 kol kesimi yapılır, omuzda 12 ilmek kalana kadar kolda içli kesimler yapılır, tepede kalan 12 ilmek düz kesilerek kapatılır.Hırkanın tüm dikişleri yapılır, ve kenarlarından 750 ilmek çıkarılıp 5 cm eninde pirinç örgü ile volanları yapılır.Hırkanın gövdesinde düz örgüye hareket katmak için ara ara 2 şer ilmek çaprazlanarak örülür.

BOĞAZLI KAZAK

BOĞAZLI KAZAK

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/bogazli-kazak-modeli-ve-yapilisi/#more-4666

Malzemeler: 8 ve 6 no normal şiş, 65 numaralı 40cm uzunluğunda yuvarlak şiş(yaka için), zevkinize göre ip

Yapılışı:
ARKA: 6 numara şişe 46 ilmek ile başlanır. 95cm boyunca 2 düz 2 ters lastik çalışılır ve 8 numara şişe geçilerek 1 sıra ters 1 sıra düz örülmeye başlanır. 33. ve 49. sıralarda her iki kenardan 1′er ilmek eksiltilir. 42 ilmek kalmış olacak. Parça boyu 43 cm olana kadar örülür.
ARKA KOL ŞEKLİ: 43 cm tamamlandıktan sonra 2 sıra daha örülür. Sonraki her 4.sırada her iki taraftan 1′er ilmek eksiltilir. Bu işlem 24 ilmek kalana kadar devam eder. 24 ilmeği elde ettikten sonra kol oyuntusu 23 cm olana kadar çalışılır ve arka parça bitirilir.
ÖN: Parça boyu 585 cm olana kadar arka parça gibi çalışılır. Son örülen sıra ters sıra olmalıdır.
BOYUN ŞEKLİ: (Düz sıra) İlmeklerin tam ortasında kalacak 6 ilmeğe kadar düz örülür. Diğer yumaktan ip alınarak ortadaki 6 ilmek kapatılır ve sıra sonuna kadar düz örülür (Her iki omuz aynı anda örülecek). Arka parçadaki kol oyuntusu başlandığı anda (omuzda) boyun tarafından 1′er ilmek 9 sıra boyunca kesilir ve ön parça tamamlanır.
KOL: 6 numara şişe 26 ilmek atılır. 95 cm boyunca 2 düz2 ters lastik örülür. 1 sıra ters örülür ve 8 numara şişe geçilir.(Düz sıra):1 düz *1 arttır1 düz* 1 düz (işaretler arasında kalan işlem sıra boyunca tekrar eder). 38 ilmek olacak. Yine 1 sıra ters 1 sıra düz devam ederken 33.,49. ve 55. sırada her iki kenardan 1′er ilmek kesilir. Parça boyu 43 cm olana kadar çalışılır. Son örülen sıra ters olacak. Sonraki her 3. sırada 1′er ilmek kesilir. 8 ilmek kalınca kapatılarak kol bitirilir.
BİTİŞ: Parçalar dikilir. 65 numara dairesel şiş ile boyun kenarlarından 56 ilmek alınır. Her tur tamamlandığında işaret o sıranın başına konulur, 2 düz 2 ters 255 cm olana kadar çalışılır ve bitirilir.

EL İŞİ CÜZDAN

EL İŞİ CÜZDAN

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/page/14/

Malzemeler: Floş ip

Yapılışı: 5 zincir çekip halka haline getiriniz sonra içlerine 10 sık iğne yapınız her sırada gerektiği kadar iç kısımlardan artırma yapınız büzmesin düzgün bir şekilde ilerlesin sonra istediniz büyüklüğü elde edince örme işini sonlandırınız sonrada ikiye katlayınız fermuar dikiniz.

25 Mart 2009 Çarşamba

ÖRGÜ TOZLUK

ÖRGÜ TOZLUK

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/orgu-tozluk-ve-yapimi/#more-4598

Yapılışı: Yeşil iplikle 82 ilmek başlanacak. 16 sıra 2 düz 2 ters lastik örülecek. Koyu yeşil iplikle düz örgüye geçerken ara ara 20 ilmek kesilip 62 ilmeğe düşülecek. 6 sıra koyu yeşil, 2 sıra bej. 6 sıra yeşil ile renkler birbirini takıp ederek 34 cm örülecek, ilmekler 2 düz 2 ters dizilirken ara ara 20 ilmek artışı yaparak 82 ilmeğe ulaşılacak. Lastik kısmı 10 sıra olduğunda ilmekler kesilerek bitirilecek.

SIK İĞNE YASTIK VE KOLTUK ÖRTÜSÜ

SIK İĞNE YASTIK VE KOLTUK ÖRTÜSÜ

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/sikigne-koltuk-sali-ve-yastik-modeli/#more-4625

Yapılışı: Yastıkların her bir yüzü için 9 motif, toplam 2 yastık için 36 motif yapılır. Koltuk şalı için 64 motif yapılır. İki ayrı motif örülür.
BİRİNCİ MOTİF: 12 zincir çekilir. Üzerine 4 sıra trabzan yapılır, renk değiştirilir, dört tarafı sık iğne örülür. 2 ve 3 sıralar trabzan yapılır, renk değiştirilir dört tarafı sık iğne yapılır, 2 sıra trabzan yapılarak motif bitirilir.
İKİNCİ MOTİF: 6 zincir çekilir, üzerine 2 sıra trabzan yapılır renk değiştirilir. Dört tarafı sık iğne yapılır, 2 ve 3 sıralar trabzan yapılır. Renk değiştirilir, dört tarafı sık iğne örülür, 2 ve 3 sıralar trabzan yapılır. 12 ve 4’lü motiflerin etrafındaki trabzan bölümler parke şeklinde yerleştirilir ve her motifte üç renk kullanılır. Biten motifler dikilerek yastık ve koltuk şalı oluşturulur.

BAMBU SAPLI ÖRGÜ ÇANTA

BAMBU SAPLI ÖRGÜ ÇANTA

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/elisi-bambu-canta-yapilisi/#more-4644

Malzemeler: Bambu çanta sapı, 1 adet düğme, zevkinize gör ip

Yapılışı: 55 ilmek başlanır. Düz örgü ile 2-3 sıra örülür ve daha sonra yanlardan 1ilmek içerden 2-3 sırada bir 1’er ilmek kesilir. 40 ilmek kalınca 12 sıra daha örülerek ilmekler kapatılır. Bunun gibi 1 parça daha örülür. Kenarlardan dikilerek iç kısmına astar geçirilir. Ağız kısmından içe doğru 4’er cm kıvrılarak çanta sapları dikilir. Çantanın ağız kısmına 10 ilmek başlayarak 24 cm ayrı bir parça örülür, uç kısmına büyük bir ilik açılır ve çantanın arka yüzüne dışarıdan sabitlenerek dikilir. Ön yüze de büyük bir düğme dikilerek, ilikten geçirilir ve çanta bitirilir. Çantanın içine ayrıca para cüzdanı olarak kullanılabilinen, dikdörtgen şeklinde bir parça örülür, dikilerek içi astarlanır ve çanta ile kullanıma hazır hale getirilir.

YILAN ŞEKLİNDE ÇOCUK ATKISI

YILAN ŞEKLİNDE ÇOCUK ATKISI

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/yilan-seklinde-atki-ornegi/#more-4652

Malzemeler: 2 renk iplik, uygun şiş, gözler için aksesuar veya pul yada boncuk olabilir

Yapılışı: Örgüye 10 ilmek başlayın. Sağ ve sol yandan 1’er artırarak 20 sayı olana kadar haroşa örgü ile devam edin. Daha sonra sağ ve soldan 1’er eksilterek 10 sayıya kadar düşelim. Diğer ipliği bağlayarak önce artırıp sonra eksilterek atkıyı uzunca örelim. En son kuyruk kısmına birinci ipi ekleyelim 10 sayıdan 20 ye artırıp daha sonra 1 ilmek kalana kadar iki yandan yine bir bir eksiltelim. Gözlerle süsleyelim. İsterseniz kırmızı kumaştan yada iplikten yılan dilide yapabilirsiniz.

GÜMÜŞ SİMLİ SİYAH ŞAL

GÜMÜŞ SİMLİ SİYAH ŞAL

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/gumus-simli-siyah-sal-modeli-ve-yapimi/#more-4682

Malzemeler: 500 g şallık gümüş simli siyah ip

Yapılışı: Önce zincir çekerek bir yuvarlak oluşturun. İçine 25 dolgu yapın. Üzerine 3 zincir çekip arada 1 dolgu kalacak şekilde biritler yapın. Biritlerin üzerindeki boşluğa batarak önce 10 zincir çekin. Zincirin üstüne 10 birit yapıp geri dönün. Her boşluğa batarak çiçeğin ön taç yapraklarını bitirin. Arka taç yaprakları da aynı ön yapraklar gibi, fakat ön yaprakların arasına gelecek şekilde yerleştirin. Yaprakların bitiminden sonraki kutucuklar toplam 6 sıra olacak. İlk sırayı 5 zincir + sık iğne şeklinde bir arka, bir ön yaprağa batarak bitirin. Üzerindeki boşluğa 3 birit+3 zincir+3 birit yaparak batın. Arada yine 6 tane 5 zincir+sık iğne yapıp her boşluğa batın. 6 tane yaptıktan sonra yine 3 birit+3 zincir+3 birit yapıp aynı boşluğa batın. Diğer 5 sırayı da tamamlayın. Bu şekilde 6 tam, 4 yarım çiçek motifi yaparak birleştirin. Yarım çiçekler omuz kısmında olacak. Yarım çiçeklerin boş kalan omuz kısmına 4 birit+2 zincir şeklinde yapıp batın.

ÖRGÜ BEBEK UYKU TULUMU

ÖRGÜ BEBEK TULUMU

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/orgu-bebek-tulumu-aciklamali/#more-4691

Malzemeler: Şiş: 6.5 mm, Fermuar

Yapılışı:

Arka: 48 ilmek ile pirinç örgüye başlayalım ve her iki yandan 2 sırada bir 8 defa 1 ‘er ilmek artıralım. Artırmalardan sonra 64 ilmek ile örgüye devam edelim. Parça boyumuz 48 cm olduğunda her iki yandan 4′er ilmek keserek koltuk açalım. Kol evi yüksekliği 17 cm olduğunda ilmekleri bir defada keserek bitirelim.
Sol ön: 52 ilmek ile örmeye başlayalım: 40 ilmek pirinç 10 düz 2 ters. Buradaki 10 düz ilmeği 5/5 saç örgüsü yapacağız. İlk burgu 4. sırada olmak üzere 14 sırada bir saç örgü burgusunu tekrarlayalım. Artırmaları arka parça ile aynı şekilde yapalım. Saç örgünün olduğu taraftaki artırmaları sıra sonunda değil saç örgü ile pirinç örgünün arasından yapalım. Artırmalardan sonra 68 ilmeğimiz ile örgüye devam edelim. Parça boyu 42 cm olduğunda soldan eksiltmelere başlayalım: Her sırada saç örgünün iç tarafından (artırmaların yapıldığı yerden) 1’er ilmek eksiltelim ve bu işlemi 44 defa tekrarlayalım. Eksiltmelerin başlangıcında saç örgü kısmın gerilmemesi için 10 ilmek saç örgü + 2 ilmek ters örgü = toplam 12 ilmeğimizi 1. 3. ve 5. eksiltmelerden sonra fazladan 2 sıra daha örelim. Parça boyu 48 cm olduğunda sağdan 4 ilmek keserek koltuk açalım. Kol evi yüksekliği 17 cm olduğunda omuz için kalan 20 ilmeği bir defada keserek bitirelim.
Sağ ön: 64 ilmek ile pirinç örgüye başlayalım. 6 cm sonra sağdan her sırada 1 ilmek keserek eksiltmelere başlayalım. Eksiltme işlemini 43 defa tekrarlayalım. Bu arada parça boyu 12 cm olduğunda soldan 4 ilmek keserek koltuk açalım. Kol evi yüksekliği 17 cm olduğunda omuz için kalan 17 ilmeği bir defada keserek bitirelim.
Kol: 30 ilmek ile 4 cm lastik ördükten sonra pirinç örgüye geçelim. Her iki yandan önce 2 defa 4 sırada bir sonra 8 defa 2 sırada bir l’er ilmek artıralım. Kol boyu 18 cm olduğunda bir defada keserek bitirelim.
Kapüşon: 70 ilmek ile 15 cm pirinç ördükten sonra örgümüzü 2 parçaya aryalım. Her bir parçanın iki yanından 2 sırada bir sırasıyla 1-1-1-3 ilmek olmak üzere 6 şar ilmek keselim. Kalan 23′er ilmeği bir defada keserek bitirelim.
Dikiş: Ön parçaları arka parçaya tutturalım omuz dikişlerini ve kol alt dikişlerini kapatarak kol evlerine yerleştirelim. Kapüşonun ark; dikişini yaparak yaka çevresine dikelim. Ön parçalardan ve kapüşon çevresinden 200 ilmek çıkartarak 2 sıra 1/1 lastik örelim ve bir defad; keserek bitirelim.

KISA ELDİVEN DERYALI GÜNLER

KISA ELDİVEN DERYALI GÜNLER

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/deryali-gunler-kisa-eldiven/#more-4754

Yapılışı: 42 ilmek başlanır, 8 sıra 2+2 lastik örülür. Lastik bitiminde 1 sıra ters örgü yapılır, Örgünün arka yüzünde örnek kurulur, örnek 6 ilmek üzerine yapılır, (1 ilmek ters ör, ipliği 1 kez şişe dola) bu işlem 6 ilmek için yapılır. 2 ilmek ters örülür, tekrar 6 ilmek önceki anlatımdaki gibi yapılır. Örgünün ön yüzünde şişe atılan iplik serbest bırakılır, örülmüş olan ilmek uzatılır, 6 uzun ilmek sol şişe geçirilir, sağ şişle 1 düz 1 ters örülerek (iplik düz ve ters örümler için öne ve arkaya çevrilir) 6 ilmek oluşturulur. İşlem bitince sol şiş ilmeklerden çekilir ve oluşan göz şeklindeki kısım aşağı doğru esnetilerek göz ve kirpik ortaya çıkar. Aralardaki 2 ilmekler düz örülür. Arka yüzde tüm ilmekler düz örgü örülür. 2 sıra düz örgüden sonra bu kez model aradaki 2 ilmeği de içine alan ara bölgede kurulur, ( 1. kirpiğin son 2 ilmeği + aradaki 2 ilmek + 2. kirpiğin ilk 2 ilmeği = 6 ilmek) şeklinde yapılır. Parmak uçları açıkta kalacak uzunlukta örülür, bitirilmeden önce yine 8 sıra 2+2 lastik yapılıp, kapatılır. Baş parmak tamamen dışarda kalacak şekilde üst yan ve alt yandan dikilerek eldiven bitirilir.

STRAPLEZ BLUZ

STRAPLEZ BLUZ

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/elisi-straplez-bluz-modeli/#more-4760

Yapılışı: 26 ilmek başlanır. 2 diş haroşa yapılır, sonraki sıralarda 1 ilmek haroşa örülür. İplik 1 kez şişe dolanır veya isteğe göre 2 kez, dönüş sırasında şişe sarılan iplik serbest bırakılır, haroşalar yine haroşa olarak örülmeye devam edilir. 2 diş haroşa örülür tekrar dolama işlemi yapılır. Bu şekilde 70 cm örülür, kesilerek beden kısmı enine doğru bitirilmiş olur. Etek kısmında, yine 6 no. şiş ile 110 ilmek çıkarılır ve dalgalı ajur örnek uygulanır.
Dalgalı Ajur ( Yelpaze ):
1. sıra: Kenar ilmek örülmeden alınır, düzden 2 ilmek birlikte 3 kez sağ yöne doğru eksiltilir (kesilir). 1 ilmek örülür, 1 iplik atılır(ajur), bu işlem 6 ilmek için uygulanır ( 6 ilmek tek tek 1 ör, 1 üstüne at …). 2 ilmek birlikte 3 kez sol yöne doğru eksiltilir.*** sıra sonuna kadar yıldızlar arasında anlatılan işlem uygulanır.
2. sıra: Arka yüzde tüm ilmekler düz örgü ile örülür.
3. sıra: Tüm ilmekler düz örgü ile örülür.
4. sıra: Tüm ilmekler ters örgü ile örülür.
5. sıra: 1. sıra tekrar edilerek örnek kurulur. Diğer sıralar da örnek 2-3-4 sıraların tekrarı ile devam eder. Etek ucundaki model isteğe göre 3 veya daha fazla sıra yapılabilir.

ÇİFT ŞİŞLE ÇORAP DERYALI GÜNLER

ÇİFT ŞİŞLE ÇORAP DERYALI GÜNLER

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/deryali-gunler-2-sisle-corap-yapimi/#more-4816

Yapılışı: Çorabın ön kısmından 16 ilmek başlanır, ayağın burun kısmını oluşturmak için 4 ilmek örüp ipliği şişe dolayarak 1 artış yapılır, 1 düz örülür, tekrar 1 artış yapılır. Bu şekilde her iki yandan 4+4 8 ilmek artış yapılarak 32 ilmek elde edilir. Ayağın üst kısmına gelen tarafa isteğe göre model konabilir.( saç örgüsü, ajurlu bükme veya bizim uyguladığımız gibi 2 ilmeği çaprazlama). Topuk hizasına gelindiğinde 10 ilmek örüp , baş kısma geri dönülür, daha sonra sırası ile 9 ör geri dön, 8 ör geri dön şeklinde 5 ilmek kalana dek örülür. Daha sonra tam tersi işlem yapılarak, 5 ör geri dön, 6 ör geri dön şeklinde sol şişte bir önceki işlemde bırakılan tek ilmekleri, sağ şişe toplayarak 10 ilmeğe ulaşılır ve örgünün diğer ucuna düz örerek devam edilir.Örgünün diğer tarafında topuğun diğer yarısını oluşturmak için yukarıda yapılan sıralı işlemler tekrar edilerek topuk kısmı tamamlanır. Yukarı doğru istenen uzunlukta çorabın konç bölümü örülür, uç kısma esnememesi için lastik örgü uygulanarak ilmekler düz kesilerek kapatılır. Çorap arka ve alt kısımdan dikilerek bitirilir. İstenirse çocuklar için pon pon , çiçek, taşla süsleme gibi ayrıntılar eklenebilir.

DERYA BAYKAL TIĞ İŞİ BERE

DERYA BAYKAL TIĞ İŞİ BERE

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/tigisi-bere-yapilisi/#more-4821

Yapılışı: Tığ ile 5 zincir çekilip kapatılır. Oluşan halkaya 12 tane ikili trabzan yapılır. İkinci sırada ilk ilmeğe üç tane ikili trabzan yapılır. İkinci ilmeğe, tığın üstüne yün almadan batılıp, yün çekilir, sonra yünü tığın üstüne alarak üç defa aynı ilmeğe batılıp çıkılır. Tığda toplanan yün bloğu tığla toplanarak, sık iğneyle sabitlenir. İki zincir çekilip aynı işlem tekrarlanır. Bu şekilde aynı ilmeğe 3 tane ikili trabzan, yanındaki ilmeğe çiftli fıstık yaparak sıra tamamlanır. Bu sıra bitince 6 çiftli fıstık, 6 üçlü trabzan yapılmış olur. 2.sırada trabzan üstlerine ikili trabzan, çiftli fıstık arasındaki iki zincire tekrar ikili fıstık yaparak ikinci sıra tamamlanır. 3.sırada ikili trabzanların iki yanından birer trabzan arttırılarak 5 tane ikili trabzan örülür. Çiftli fıstıklar aynı şekilde örülür. Bu şekilde trabzan sayısı 13 olana kadar 4 sıra daha örülür. Toplam 7 sıra tamamlandıktan sonra son iki sırada trabzan kenarlarından birer trabzan eksiltilir. Son sırada trabzan sayısı 9 olur. Berenin çevresine baş ölçüsüne göre arada eksilterek 3 parmak sık iğne yapılır. Bere tamamlanır.

DERYA BAYKAL PONPONLU PASPAS

DERYA BAYKAL PONPONLU PASPAS

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/derya-baykal-paspas-modeli/#more-4955

Malzemeler: Yün, silikon tabancası, silikon, iğne iplik, polar kumaş, tığ no 5

Yapılışı:
KAFA YAPIMI: 5 zincir çekilir kapatılır. 21 sıra sık iğne yapılır.Ortada ki küçük ağız yuvarlağı için 5 zincir çekilir kapatılır. 15 sıra sık iğne yapılır.
PONPON: Toplam 55 adet ponpon yapılır.
AYAK İÇİN: 20 zincir çekilir. 7 sıra ikili trabzan yapılır.
EL İÇİN: 25 zincir çekilir. 8 sıra ikili trabzan yapılır.
KULAKLAR: 5 zincir çekilir, kapatılır. İkili trabzanlar yarım ay şeklinde gidip gelinir (6 sıra).
BEDEN ÖLÇÜSÜ: Boyu 51 cm, çan şeklinde kesilir. En alt en ölçüsü 57 cm.

FÖTR ŞAPKA DERYALI GÜNLER

FÖTR ŞAPKA DERYALI GÜNLER

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/deryali-gunler-fotr-sapka-modeli/#more-4983

Yapılışı: 10 zincirle başlanır, 10 tane sık iğne ile tepe kısmı yapılır, 12 sıra her 2 sık iğnede 1 defa artış yapılır. Artış yapmadan 20 sıra sık iğne yapılır, 1 sıra 3’lü trabzan yapılır,1 sıra 2 ilmekte bir sık iğne ile artış yapılır, artış yapmadan 6 sıra sık iğne yapılır,3 çer zincirle kenar motifi yapılarak kapatılır.
ÇİÇEK :
• 1. kat: 8 zincir çekilip bir halka oluşturulur, 4 taç yaprağını yapmak için 3 zincir çekip 3’lü trabzan yapılır.
• 2. kat: 5 zincir çekilir 1. sıradaki yaprakların arkasına batarak 3’lü trabzan ile 5 yaprak oluşturulur.
• 3. kat: 7 zincir çekilir 2. sıradaki yaprakların arkasına batarak 3’lü trabzan ile 6 yaprak oluşturulur.

BEŞ RENKLİ ÖRGÜ ATKI

BEŞ RENK ÖRGÜ ATKI

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.dantelelisi.com/5-renk-orgu-atki/#more-4995

Yapılışı: Koyu pembe renkle 9 ilmek başlanacak, 2 metre 20 cm örülecek. Eflatun renkle 9 ilmek başlanacak, 2 metre 20 cm örülecek. Yeşil renkle 9 ilmek başlanıp 1 metre 10 cm örüldükten sonra, açık pembe renkle devam edilerek 1 metre 10 cm daha örülüp bitirilecek. Kavun içi renkle 9 ilmek başlanıp 1 metre 10 cm örüldükten sonra mor renkle devam edilerek 1 metre 10 cm daha örülüp bitirilecek. Mor renkle 9 ilmek başlanıp 1 metre 10 cm örüldükten sonra, pembe renkle devam edilerek 1 metre 10 cm daha örülüp bitirilecek. Örülen uzun bantlardan bir tarafta koyu pembe, açık pembe ve kavuniçi, diğer tarafta açık pembe, koyu pembe ve eflatun saç örgüsü yapılacak. Yanlarda kalan renkler de ara ara saç örgüsünün arasından değişik uzunluklarda geçirilecek.

ÇİÇEK MOTİFİ

ÇİÇEK MOTİFİ

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/kategori/orgu-modelleri/orgu-motifleri/

Yapılışı: Orta göbek için iplik 2 kez parmağa dolanıp bu kısmın üstüne sık iğne ile 12 dolgu yapılır. Taç yapraklar için 3 zincir çekip 1 zincir ara ile sık iğne yapıp sabitlenir. Taç yaprakları üzerine tekli trabzanla dolgu yapılır. (3 adet çiçek yapılır) Yapraklar için (4 adet) 8 zincir çekip üzerine sık iğne dolgu yapılır.

MERSERİZE ÇANTA

MERSERİZE ÇANTA

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/aksesuar/orgu-canta-modelleri/orgu-canta-modeli/#more-2123

Malzemeler: DMC Senso merserize pamuk ipliği. Art. 7005 yumak kiraz kırmızısı. No: 1006, 3 yumak ayçiçeği sarısı, No: 1003, Alüminyum tığ No:3
Boyut: Çizime bakın.
Gerginlik: Bir motif: 5,5cm

Yapılışı: İleri-geri sıralar halinde çalışırken, gösterildiği gibi, 1 zincir ilmeği veya 1 brit ile sıraya başlayın. Her sıranın sonunda, işi başa çıkın. Halkalar halinde çalışırken, her halkaya önceki gibi başlayın ve her halkayı, halkanın başlangıcındaki zincir ilmeği üzerinden bir kapatma zinciri yaparak kapatın.
Ön (kiraz kırmızısını kullanarak ileri-geri sıralar halinde çalışın): Sıra 1-41: Temel zincir olarak 61 zincir ilmeği yaparak başlayın. 61 brit ile devam edin. İpliği kesin.
Arka: Ön kısım ile aynı şekilde yapılır.
Köşebent (kiraz kırmızısını kullanarak ileri-geri sıralar halinde çalışın): Sıra 1-156: Temel zincir olarak 10 zincir atın ve ardından 10 brit yapın. İpliği kesin.
Çantanın kulpu (kiraz kırmızısı kullanarak halkalar halinde çalışın): Sıra 1: Temel zincir olarak 82 ilmek, ardından da 82 brit çalışın. Daha sonra, halkanın sonuna 1 brit yapın, temel zincirin diğer tarafına geriye doğru 82 brit, 1 brit çalışın ve halkayı kapatın (şema 1 ‘e bak.) Halka 2-3: Şema 2′de ve sembolleri destekleyen ifadeler gösterildiği gibi devam edin, ipliği kesin. Diğer kulpu da aynı şekilde örün.
Motif (sarı renkle halkalar şeklinde örün): Halka 1: 18 zincir ilmeği yapın ve bir kapatma zinciri yaparak halka şekline getirin. Ve bu halka üzerine 18 brit yapın. Halka 2: Halka boyunca şunu tekrar edin “2 brit, aynı zincir üzerine 2 brit”. Halka 3: Halka boyunca şunu tekrar edin “1 brit, aynı zincir üzerine 2 brit”. Halka 4: 45 brit. İpliği kesin. Aynı motiften 15 adet yapın.
Bitirme: ön kısmı ve köşebendi, düz yüzleri birbirine bakacakşekilde yerleştirin ve bu iki parçayı, bir sıra brit yaparak üç yerden birleştirin. Şimdi, önceki sıranın her ilmeğinin yalnızca arka kısmından zincir olarak diğer bir brit sırası çalışın. Köşebendi arka parça ile birleştirmek için, bu sıraları tekrar edin. iğne ve iplik ile 5 adet motifin 3 sırasını kapatma zinciri yaparak ön kısma dikin. Kulpları ön ve arka kenarlardan 7cm ortaya doğru dikin (çizime bakın). 1- Kulp (45 x 3cm): temel zincir = 82 zincir ilmeği (kırmızı)2- Halka (5,5cm): 18 ilmekli ve bir kapatma zinciri ile birleştirilmiş (sarı).3- Aynı zincir üzerine 2 brit çalışın.

KAYIK YAKA ŞIK KAZAK

KAYIK YAKA ŞIK KAZAK

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/orgu-modelleri/kayik-yaka-cok-sik-bir-kazak/#more-935

Malzemeler: Orta kalınlıkta parlak el örgü ipliği (yak. 1 50 m/50 gr): yak. 300 gr gümüş grisi, ince metalik lüreks iplik (yak. 1300 m/1 5 gr): yak. 30 gr gümüş rengi ve saçaklı lame el örgü ipliği (yak. 76 m/50 gr): yak. 50 gr gümüş rengi: 4,5 numara örgü şişleri, 60 cm uzunlukta 4,5 numara 1 yuvarlak örgü şişi; lastik iplik.
Beden: 36/38

Yapılışı:
Haraşo: Gidiş- ve dönüş sıralarını yüz örün. Yuvarlak sıralar halinde örerken 1 yuvarlak sıralar ters, 1 yuvarlak sıralar yüz değiştirerek örün.
Düz yüz: Gidiş sıralarını yüz, dönüş sıralarını ters örün.
Hasır desen: Örnek şemasına göre örün. Sağ dış kenardaki sayılar gidiş sıralarını göstermektedir. Dönüş sıralarında ilmekleri göründükleri şekilde örün ya da şemaya göre, bak: izleyen işaret açıklamaları. Enine sıraya 1. oktan önceki 5 ilmek ile başlayın, oklara arasındaki motifi = MS = 10 ilmek sürekli olarak tekrarlayın, 2. oktan sonra 5 ilmek ile bitirin. Yukarı doğru 1 defa 1. -16. sıraları örün, sonra 1. - 16. sıraları sürekli tekrarlayın. = 1 Uzatılmış-ilmek: Gidiş sırasında 1 ilmek ters örer gibi örmeden alın, bu arada ipi ilmeğin arkasından yürütün, izleyen dönüş sırasında 1 ilmek ters örer gibi örmeden alın, bu arada ipi ilmeğin önünde yürütün.
Örnek denemesi: 18 ilmek ve 36 sıra hasır desen 1 kat parlak el örgü ipliği ve 2 kat metalik iplikle örülmüş olarak = 10 x 10 cm.Arka parça: 1 kat parlak el örgü ipliği ve 2 kat metalik iplikle 70 ilmek atarak başlayın. Kıvrılan kenar için 3 cm = 7 sıra düz yüz örün, buna 1 dönüş sırası ters başlayın. Sonra hasır desende işe devam edin. Eğimler için her iki yanda kıvrılan kenardan 29. sıra sonra 1 ilmek artırın, sonra 20. sırada 1 defa 1 ilmek, her bir 4. sırada 2 defa her defasında 1 ilmek ve her 10. sırada 2 defa her defasında 1 ilmek artırın = 82 ilmek. Artırmalarda her iki yanda hasır desene uyum sağlayın. Kıvrılan kenardan 30 cm = 108 sıra sonra her iki yanda kol evleri için 2 ilmek kapatın, sonra reglan eğimleri için her iki yanda her 4. sırada 4 defa her defasında 1 ilmek kapatın, sonra * 4. ve izleyen 2. sırada her defasında 1 ilmek kapatın, * Yıldızlar arasını 4 defa tekrarlayın. Reglan boyu 13 cm = 48 sıra olunca kalan 50 ilmeği düz yaka açıklığı için kapatın.Ön parça: Aynen arka parça gibi örün, ancak yuvarlak yaka açıklığı ile. Bunun için reglan boyu 9,5 cm = 36 sıra olunca ortadaki 28 ilmeği kapatın ve iki tarafı ayrı olarak örün. iç kenarda daha fazla yuvarlaklık için her 2. sırada 2 kez daha her defasında 3 ilmek,2 defa her defasında 2 ilmek ve1 defa 1 ilmek kapatın. Son reglan kapamasıyla birlikte dış kenarda bir tarafın tüm ilmekleri kullanılmış olacaktır. Diğer tarafı da karşıt olarak aynı şekilde tamamlayın.
Kollar: 1 kat parlak el örgü ipliği ve 2 kat metalik iplikle 78 ilmek atarak başlayın. Küçük volan için2 sıra haraşo, sonra 1 dönüş sırası ters örün, bu arada kenar ilmekler arasında her 2 ilmeği ters birlikte örün. = 40 ilmek Sonra hasır desende işe devam edin, buna desenin 9. sırasından başlayın. Eğimler için her iki yanda volandan sonra 35. sırada 1 ilmek artırın, sonra her 20. sırada 2 defa her defasında 1 ilmek, her bir 2. sırada 2 defa her defasında 1 ilmek, her 8. sırada 3 defa her defasında 1 ilmek ve her 6. sırada 3 defa her defasında 1 ilmek artırın = 62 ilmek. Artırmalarda her iki yanda hasır desene uyum sağlayın. Volandan 43,5 cm = 1 56 sıra sonra her iki yanda reglan kesimini arka parça gibi çalışın. Reglan boyu 1 3 cm = 48 sıra olunca kalan 30 ilmeği kapatın.
Bitirilmesi: Parçaları gerin, nemlendirin ve kurutun. Dikişleri kapatın, kıvrılan kenarları dışa döndürün. Kolları takın. Yuvarlak şiş ve saçaklı iplikle yaka açıklığı kenarından 150 ilmek alın. Pervaz için haraşo yuvarlak sıralar örün. Pervaz boyu 5 cm = 17 yuvarlak sıra olunca ilmekleri yüz kapatın. Pervaz kenarına lastik iplik geçirin.

KOLSUZ BOĞAZLI KAZAK













KOLSUZ BOĞAZLI KAZAK

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/orgu-modelleri/kolsuz-bogazli-kazak/#more-943

Malzemeler: Orta kalınlıkta lüreksli moher iplik (yak. 80 m/50 gr): yak. 300 gr dore karışımlı gri; 6 ve 7 numara örgü şişleri, 40 cm uzunlukta, 6 numara 1 yuvarlak örgü şişi.
Beden: 36/38

Yapılışı:
Lastik örgü: 1 ilmek yüz, 1 ilmek ters değiştirerek örün.
Ajur desen: Örnek şemasına göre örün. Sağ kenardaki sayılar gidiş sıralarını göstermektedir. Dönüş sıralarında ilmekleri göründükleri gibi, dolamaları ters örün. Enine sıraya 1. oktan önce 1 3 ilmek ile başlayın, oklar arasındaki motifi = MS =10 ilmek 4 defa örün, 2. oktan sonra 6 ilmek ile bitirin. Yukarı doğru 1 defa 1. -72. sıraları örün, sonra 57. - 72. sıraları sürekli tekrarlayın. = 1 ilmek ters çapraz ilmekler arasındaki yatay ipe batarak artırın.
Örnek denemesi: 14,5 ilmek ve 20 sıra ajur desen 7 numara şişle = 10 x 10 cm.
Arka parça: 6 numara şişle 58 ilmek atarak başlayın. Pervaz için 1 2 cm = 27 sıra lastik örün, buna 1 dönüş sırası başlayın. Son pervaz sırasında 1 ilmek çapraz ilmekler arasındaki yatay ipe batarak artırın = 59 ilmek Sonra 7 numara şişle ajur desende işe devam edin. Artırmalarda her iki yanda eğimleri şemada verildiği şekilde yapın = 69 ilmek. Pervazdan 23 cm = 46 sıra sonra her iki yanda kol evleri için 3 ilmek kapatın, sonra her 2. sırada 1 defa 2 ilmek ve 4 defa her defasında 1 ilmek kapatın. = 51 ilmek. Kol evi yüksekliği 1 9 cm = 38 sıra olunca omuz eğimleri için her iki yanda 6 ilmek kapatın, sonra 2. sırada 1 defa 6 ilmek daha kapatın. 1. omuz kapanmasıyla birlikte yuvarlak yaka açıklığı için ortadaki 1 9 ilmeği kapatın ve iki tarafı ayrı olarak örün. İç kenarda daha fazla yuvarlaklık için 2. sırada 1 defa 4 ilmek daha kapatın. Böylece bir tarafın ilmeklerinin tamamı kullanılmış olacaktır. Diğer tarafı da karşıt olarak aynı şekilde tamamlayın.
Ön parça: Aynen arka parça gibi örün, ancak daha derin yaka oyuntusu ile. Bunun için kol evi yüksekliği 1 5 cm = 30 sıra olunca ortadaki 1 3 ilmeği kapatın ve iki tarafı ayrı olarak örün. iç kenarda daha fazla yuvarlaklık için her 2. sırada 3 defa her defasında 2 ilmek ve 1 defa 1 ilmek kapatın. Omuzları dış kenarda arka parçayla aynı yükseklikte kesin. Diğer tarafı da karşıt olarak aynı şekilde tamamlayın.
Bitirilmesi: Parçaları gerin, nemlendirin ve kurutun. Dikişleri kapatın. Yuvarlak şişle kol evlerinin kenarlarından her birinden 72 ilmek alın. Dar pervaz için 1 yuvarlak sıra yüz örün, aynı zamanda ilmekleri kapatın. Yuvarlak şişle yaka açıklığı kenarından 78 ilmek alın. Dik yaka için lastik yuvarlak sıralar örün. Yaka yüksekliği 23 cm olunca ilmekleri göründükleri şekilde gevşek kapatın.

24 Mart 2009 Salı

KISA PELERİN VE AJUR DESENLİ BERE

KISA PELERİN VE AJUR DESENLİ BERE

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/orgu-modelleri/sik-bir-pelerin-ve-bere-takimi/#more-958

Malzemeler: 250 gr. ekru/bej/gri renkli parlak, fantezi el örgü yünü, 6 ve 7 no şiş, 5 no tığ, 30 mm. büyüklükte incili düğmeler
Beden: 34 - 38



Yapılışı:

Lastik: 2 ilmek yüz, 2 ilmek ters.

Ajur desen: Örnek şemasına göre çalışın. Sağ kenardaki sayılar gidiş sıralarını göstermektedir. Dönüş sıralarında ilmekleri ve dolamaları ters örün. Enine sıraya 1. oktan önceki ilmeklerle başlayın, oklar arasındaki motifi sürekli tekrarlayın., 2. oktan sonraki ilmeklerle bitirin. Yukarı doğru 1 kez 1.-8. sıraları 4 kez işleyin., sonra 9. - 22. sıraları 1 kez, sonra 17. - 22 sıraları 1 kez tekrarlayın ve 23. - 38. sıraları 1 kez örüp bitirin= toplam 68 sıra Örnek semasındaki boş kareler bir anlam taşımamakta, yalnızca örneğin daha rahat izlenmesini sağlamaktadırlar.

Örnek denemesi: 11,5 ilmek ve 17 sıra ajur desen 7 numara şişle= 10 x 10 cm.
Arka ve ön parça: Birlikte açık sıralar halinde örün. 7 numara şiş ve 153 ilmekle başlayın.! dönüş sırası ters örün. Ardından ajur desende devam edin. Omuz eğimleri için 9., 23., ve 33., sıralarda şemaya uygun şekilde desenin gelişine göre, her motifte verildiği gibi 2 ilmek eksiltin; yani 1. defa ajur deseni 18 cm= 32 sıra örünce eksiltmeleri yapacak ve aynı işlemi 23. ve 33. sıralarda da tekrarlayacaksınız= 63 ilmek. Ajur desen 40 cm= 68 sıra olunca yaka için 6 numara şişle lastik örmeye geçin ve bunun için 1. sırada 1 ilmek artırın= 64 ilmek. Yaka boyu 26 cm. olunca ilmekleri gevşek olarak göründükleri şekilde kapatın.

Bitirilmesi: Parçayı tam ortasından ikiye katlayın, gerin, nemlendirin, kurutun. Yakayı ortasından yarıya katlayın ve kenara dikerek bastırın. Pelerinin tüm kenarlarına yakanın dr kenarları da dahil olmak üzere açıklandığı şekilde tığ işi yapın.:!, sırada 1 kapama zinciriyle yakanın kat yerinden işe başlayın, * 4 zincir çekin. 2 ilmek atlayın, izleyen ilmeğe 1 sık iğne yapın., * Yıldızlar arasını sürekli tekrarlayın. 2. sıraya 1 zincir çekerek dönün., aynen 1. sırada olduğu gibi çalışın, bu arada sık iğneler tam sık iğnelerin üstüne, zincirler de bir önceki sıranın zincirlerinin üstüne gelecek. Düğmeleri modele uygun şekilde dikin.

25 Ajur desenli bere
Baş çevresi: 56 - 58 cm. arası. Malzeme: Yak. 100 gr. parlak ekru renkte ince el örgü ipliği (yak. 130 m. / 50 gr.); 3 ve 3,5 numara çorap şişleri. Lastik: 1 ilmek yüz, 1 ilmek ters.
Ajur desen: Aynen 24 numaralı pelerin gibi ancak yuvarlak sıralar halinde çalışın. Sağ dış kenardaki sayılar yuvarlak desen sıralarını göstermektedir. Ara yuvarlak sıralarda ilmekleri ve dolamalar yüz örün. Yuvarlak sıralar halinde oklar arasındaki motifi sürekli tekrarlayın. Yukarı doğru 1 kez 1.-8. sıraları 6 kez işleyin., sonra 9. - 22. sıraları 1 kez, sonra 17. - 22 sıraları 1 kez tekrarlayın v 23. - 38. sıraları 1 kez örün ve 37. ve 38. sıraları bir kez daha tekrarlayın= 86 ilmek. Örnek semasındaki boş kareler bir anlam taşımamakta, yalnızca örneğin daha rahat izlenmesini sağlamaktadırlar. Örnek denemesi: 24,5 ilmek ve 40 yuvarlak sıra ajur desen 3,5 numara şişle= 10 x 10 cm.
Yapılması: 3 numara çorap şişleriyle 140 ilmek atın. ilmekleri eşit olarak 4 şişe dağıtın ve daire şeklinde kapatın. Pervaz için 3,5 cm.= 14 yuvarlak sıra lastik örün Ardından yuvarlak sıralar halinde ajur desende devam edin. Berenin tepesi için 9., 23., ve 33., sıralarda şemaya uygun şekilde desenin gelişine göre, her motifti verildiği gibi 2 ilmek eksiltin; yani örnek şemasının 9. sırası işin 49. sırasına denk gelecek şekilde eksiltmeleri yapacak ve aynı işlemi 23. ve 33. sıralarda da tekrarlayacaksınız= 56 ilmek. Her yuvarlak sırada sürekli olarak her iki ilmeği birlikte örerek 2 yuvarlak sıra daha örün= 14 ilmek. İlmekleri işin ipini içlerinden geçirerek büzün. İpin ucunu özenle tutturun.

23 Mart 2009 Pazartesi

KIZ BEBEKLER İÇİN PEMBE PATİK

KIZ BEBEKLER İÇİN PEMBE PATİK

Örgünün alındığı web adresi:

http://www.orgumodelleri.com/orgu-bebek-patigi-modelleri/bebek-patigi/#more-2135

Yapılışı: En başta, 14 zincir çekilir ve üzerine 14 sık iğne yapılır. Dönerek 3 sıra sık iğne yaparken her sırada 2 uçta 2 şer sık iğne arttırılır. 2. sıranın bitiminde toplam 36 sık iğne olmaktadır. Üzerine 2 sıra trabzan yapılır. Ön orta 5 trabzana her sıra başında 1 er arttırılarak 3 sıra örülür ve patiğin üst kısmı oluşturulur.

KURDELALI TIĞ İŞİ ŞAPKA

KURDELALI TIĞ İŞİ ŞAPKA

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/orgu-atki-bere-modelleri/bere/#more-1794

Malzemeler: ANCHOR “Anatolia” El Örgü İpliği (%100 Akrilik), Yaklaşık 100 gr. # 1027 Mavi, Yaklaşık 30 gr. S 1012 Pembe, Yaklaşık 20 gr. # 1021 Turuncu, 3.5 numara örgü tığı

Kullanılan Örgüler: Tığ örgüsü
Ölçü: 20 zincir - 20 küçük ilmek sırası 10 cm’ eşittir.

Yapılışı: Tepeden başlanarak, yuvarlak sıralar halinde mavi iple örülecek. 3.5 numara örgü tığı ile 8 tane zincir çekerek, halka oluşturun.
1. Sıra: Halkanın içine 17 adet uzun ilmek örün.
2. Sıra: Her uzun ilmeğin üzerine 1 küçük ilmek gelecek, aynı zamanda 7 adet küçük ilmek artacak şekilde küçük ilmek örülecek. Sıra sonunda toplam 24 adet küçük ilmek olacaktır.
3. 4. 5. 6. 7. ve 8. Sıralarda, 2. sırada olduğu gibi her sırada 7 adet küçük ilmek artacak şekilde küçük ilmek örün. 8. sıra sonunda toplam 66 adet küçük ilmek olacaktır.
9. Sıra: 1. “küçük ilmeğin üzerine 1 uzun ilmek örün. Sonraki küçük ilmeğin üzerine 3 adet uzun ilmek örün. Sıradaki küçük ilmeğin üzerine 2 adet uzun ilmek örün. Toplam 6 adet uzun ilmek örülmüş olacaktır. 6 uzun ilmekten 1. uzun ilmeğin üzerine 1 küçük ilmek örün. 2 zincir çekin. Sıradaki” Tırnak içine alınan bölümü tekrarlayarak sırayı tamamlayın. Sıra sonunda 6 uzun ilmekten oluşan 22 adet tomurcuk oluşacaktır.
10. Sıra: 1. “tomurcuğun ortasına 1 küçük ilmek örün. 2 zincirin içine 2 küçük ilmek örün.” Sıradaki Tırnak içine alınan bölümü tekrarlayarak sırayı tamamlayın. Sıra sonunda 66 adet küçük ilmek olacaktır. Sonraki 4 sırada her küçük ilmeğin üzerine 1 küçük ilmek ve her sırada 6 adet küçük ilmek artacak şekilde küçük ilmek örün.
14. sıra sonunda toplam 90 adet küçük ilmek oluşacaktır.
15. sıra: 9. sırayı aynen tekrarlayın. Sıra sonunda 6 uzun ilmekten oluşan 30 adet tomurcuk oluşacaktır.
16. Sıra: 10. sırayı aynen tekrarlayın. Sıra sonunda toplam 90 adet küçük ilmek oluşacaktır. Sonraki 4 sırada, her küçük ilmeğin üzerine 1 küçük ilmek ve her sırada 5 adet küçük ilmek artacak şekilde küçük ilmek örün.
20. sıra sonunda toplam 110 adet küçük ilmek olacaktır.
21. Sıra: 9. sırayı aynen tekrarlayın. Sıra sonunda 6 uzun ilmekten oluşan 36 adet tomurcuk oluşacaktır. (Not: sıra sonunda 2 adet küçük ilmek kalacaktır. 2 küçük ilmeği eşit aralıklarla eksiltin)22. Sıra: 10. sırayı aynen tekrarlayın. Sıra sonunda toplam 108 adet küçük ilmek oluşacaktır. Sonraki 4 sırada 108 ilmek üzerinden küçük ilmek örün.
27. Sıra: 21. sırayı aynen tekrarlayın.
28. Sıra: 22. sırayı aynen tekrarlayın. Sonraki 7 sırada 108 ilmek üzerinden küçük ilmek, örerek örgüyü bitirin.
Bitirme: Modelde görüldüğü berenin kenarına (sağ - sol) siklamen örgü ipliği ve 3.5 numara örgü tığı ile, bere üzerine 5 yapraklı büyük papatya motifi örün. Aynı şekilde turuncu örgü ipliği ile papatyanın ortasına 1 adet tomurcuk örün.
- Uzun ilmek = Tığın başına 1 iplik dolayarak, 3 kerede çekin.
- Küçük ilmek = Tığın başına iplik dolamadan, 1 kerede çekin.

PEMBE ÖRGÜ ŞAPKA

PEMBE ÖRGÜ ŞAPKA

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/orgu-atki-bere-modelleri/sapka-3/#more-1865

Yapılışı: 5 zincir çerek yuvarlağı yapın.1. sırayı tığın üzerine ip atarak bir seferde çekerek bitirin.2. sırayı bir tane örüp bir tane artırın.3. sırayı üç örüp bir artırın.4. sırayı dört örüp bir artırın.4. sıradan sonra düz örmeye devam edin.Şapkanın yarıçapı 7 cm ve boyu 18 olunca dört taraftan tekrar dört tane daha artırın , burası şapkanın kıvrılacak , dışa gelecek kısmı. Sık iğne yaparak yani tığın üzerine iplik atmadan istediğiniz kıvrımı elde edinceye kadar örün.

20 Mart 2009 Cuma

TIĞ İŞİ YEŞİL ATKI BERE TAKIMI

TIĞ İŞİ YEŞİL ATKI BERE TAKIMI

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/orgu-atki-bere-modelleri/yesil-atki-ve-bere-modeli/#more-1225

Malzemeler: ANCHOR “Bebe” El Örgü İpliği (%100 Akrilik), Yaklaşık 100 gr. # 6057 Su yeşiliANCHOR “Anatolia” El Örgü İpliği (% 100 Akrilik), Yaklaşık 100 gr. # 6002 Açık yeşil, Yaklaşık 100 gr. # 1022 Yosun yeşili, Yaklaşık 100 gr. # 1023 Koyu yeşil, 3.5 numara örgü tığı
Kullanılan Örgüler: Tığ örgüsü
Ölçü: 22 zincir - 22 küçük ilmek 10 cm eşittir.

Yapılışı:
Kaşkol: 3.5 numara örgü tığı ile verilen tığ örgü motif açıklamasını takip ederek 18 adet motif örün. Motifleri koyu yeşil iplik ve 3.5 numara örgü tığı ile örgü tersinden tek sıra halinde, küçük ilmek örerek birleştirin.
Bere: 3.5 numara örgü tığı ile verilen tığ örgü motif açıklamasını takip ederek 5 adet motif örün. Motifleri koyu yeşil iplik ve 3.5 numara örgü tığı ile örgü tersinden tek sıra İmlinde küçük ilmek örerek birleştirin. Aynı yerde 1 ve 5. motifi birleştirerek halka oluşturun. Beklemeye bırakın. Bere tepesi su yeşili iplikle ve yuvarlak sıralar halinde örülecek. 3.5 numara örgü tığı ile 10 zincir çekerek halka oluşturun. 1. sırada halkanın içine 12 adet küçük ilmek örün. Sonraki 16 sırada, her sıra eşit aralıklarla 5 adet ilmek artacak şekilde küçük ilmek örün. Toplam 17 sıra sonunda 92 adet küçük ilmek oluşacaktır. 92 ilmek üzerinden 5 sıra daha küçük ilmek örerek örgüyü bitirin. Koyu yeşil iplik ve 3.5 numara örgü tığı ile, bere tepesi ve bere kenarı için örülen 5 motiflik halkayı, örgü tersinden küçük ilmek örerek birleştirin. Bere kenarını açık yeşil iplik ve 3.5 numara örgü tığı ile kenar oya açıklamasını takip ederek tığlayın.
Tığ Örgü Motif Açıklaması
3.5 numara örgü tığı ve yuvarlak sıralar halinde örülecek.
1. Sıra: Su yeşili iplikle 8 adet zincir çekerek halka oluşturun.
2. Sıra: Halkanın içine 8 adet küçük ilmek örün.
3. Sıra: İlk 2 küçük ilmeğin üzerine 2 küçük ilmek örün. “3 zincir çekin. Sıradaki 2 küçük ilmeğin üzerine 2 küçük ilmek örün. Tırnak içine alınan bölümü tekrarlayarak sırayı tamamlayın. Sıra sonunda 4 adet köşe ve 4 adet kenar oluşacaktır.
4. Sıra: Açık yeşil iplikle ilk 2 küçük ilmeğin üzerine 2 küçük ilmek örün. 3. zincirin içinel küçük ilmek örün. 3 zincir çekin, aynı 3 zincirin içine 1 küçük ilmek örün. Sıradaki tırnak içine alınan bölümü tekrarlayarak sırayı tamamlayın. Böylece sıra sonunda her kenarda 2 adet küçük ilmek artmış olacaktır. Sonraki sıralarda, her sıra her kenarda 2 ilmek artacak şekilde verilen renk ve sıralarını takip ederek motifi tamamlayın. 2 sıra: Açık yeşil, 3 sıra: Yosun yeşili, 3 sıra: Koyu yeşil
Tığ Örgü Kenar Oyası: İlk küçük ilmeğin üzerine 1 küçük ilmek örün. 3 zincir çekin. Aynı yere 3 adet uzun ilmek örün. Sıradaki 4. tırnak içine alınan bölümü örgü boyunca tekrarlayın.
Küçük ilmek = Tığın başına iplik dolamadan 1 kerede çekin.
Uzun ilmek = Tığın başına 1 iplik dolayarak 3 kerede çekin.

MAVİ ATKI

MAVİ ATKI

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/orgu-atki-bere-modelleri/orgu-atki-modeli/#more-1550

Yapılışı: Model enine örülerek başlanıyor. Genişliği 28 cm. olacak. 2 sıra Haroşe, her sıranın başında ve sonunda 4 ilmek haroşe olarak devam edilecek. 3.sırada 2 ilmek birlikte düz, 2 ilmek birlikte düz, 2 ilmek birlikte düz, 1 atma, 1 düz, 1 atma 1 düz, 1 atma, 1 düz, 1 atma, 1 düz, 1 atma, 1 düz, 1 atma, 2 ilmek birlikte düz, 2 ilmek birlikte düz ve yine 2 ilmek birlikte düz olarak devam edilecek. 4.sırada bütün ilmekler ters, 5.sırada bütün ilmekler düz, 6.sıra bütün ilmekler düz, 2 sıra haroşe ile de bitiriliyor.

FİRKETE İŞİ HIRKA

FİRKETE İŞİ HIRKA

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/bayan-kazak-modelleri/hirka-modelleri-bayan-kazak-modelleri/firkete-isi-hirka/#more-2086

Malzemeler: ip : 250 gr tiftik, Firkete : 8 gr genişlik, Tığ : 1 Numara

Beden : 38

Yapılışı: Ceket boyu kadar ön için 3 er parça firkete oyasını yapın . 3 parçayı birleştirin . Firkete oyasını üzerine örümcek yapın. Arkaya da örümcek olarak örün.
1 - İpe ilmek atıp firketenin ortasında ipi ilmeğin içinden geçirip ilmek alın.
2 - Firketeyi çevirip, ipi firketenin çevresine dolayın, bir önceki ipin içinden tığ ilmek çekin.
3 - Tekrar firketeyi çevirerek devam edin. Ortasındaki bölümün kalın olmasını istemiyorsanız yere iki kere bakarak örün.
4- Ördüğünüz oyayı firketin altından çıkararak istediğiniz uzunlukta örün . İlmekleri tığla toplayıp araya zincir çekerek devam edin.
5 - İki parçayı yine zincirle birleştirin.

HAMİLE PELERİNİ

HAMİLE PELERİNİ

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/hamile-orguleri/hamile-pelerini/#more-2081

Yapılışı:
ARKA : 6 nolu şiş ile 58 ilmek başlayın, sonraki 7 sırada sağdan ve soldan 1 er ilmek arttırıp toplam 72 ilmeğe ulaşın ve 43 cm pirinç örgü örün omuzlarda 16 ilmek kalana kadar 11 ilmek kesip kapatın.
ÖN : 58 ilmek başlayın sonraki 7 sırada sağ ve soldan 1 er ilmek arttırıp toplam 72 ilmeğe ulaşın ve arka gibi örmeye başlayın.
Omuza 6 cm kala 16 ilmek ayırıp 4 ilmek kesin ve kalan 34 ilmeği örmeye devam edin sonra ki sırada 1 ilmek daha kesin yakaya kadar kesmeden örün.
YAKA : Yakadan 72 ilmek çıkarıp 2,5 cm düz örün, son sırayı tığ ile sık iğne geçirip bitirin.
KEMER : 6 ilmekle 40 cm uzunluğunda 1 ters 1 düz lastik örün

GELİN PATİĞİ


Yapılışı: 4 zincir çekilip kapatılır. Birinci sırada her yuvaya çift batarak sık iğne yapılır. İkinci sırada her yuvaya çift batarak ikili trabzan yapılır. Üçüncü sırada bir çift bir tek batarak sık iğne yapılır. 10.sıraya kadar her ilmeğe tek batarak sık iğne yapılır. (Ayağın genişliğine göre ölçü azaltılır veya çoğaltılır.) 11.sırada ayağın üst bölümüne gelen kısıma, aralara iki z incir çekerek ikili trabzanla 5 tane kafes örülür. Ayağın altına gelen kısımda her ilmeğe tek batarak ikili trabzan yapılır. Bu sıradan sonra her ilmeğe tek, zincir üstüne üç tane sık iğne yaparak 6 sıra örülür. Her üst sıraya çıkarken bir zincir çekilir. Ayağın üstüne gelen bölümde oniki ilmek bırakılır, geri kalanı 20 sıra sık iğne yapılır. Örülen parça ikiye katlanıp üst kısmından tığla sık iğne yaparak birleştirilir. Üst çevreye bir sıra sık iğne yapılır. Sonra araya iki z incir çekerek ikili trabzanla 27 tane kafes yapılır. Zincir üstlerine ikişer tane sık iğne yapılarak bir sıra örülür. Araya 3 zincir çekerek sık iğneyle sabitleyerek 22 tane kordon kafesleri örülür.

DÖRTLÜ DANTEL ÖRTÜ

DÖRTLÜ DANTEL ÖRTÜ

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/kategori/dantel-modelleri/page/16/

Yapılışı: 26 cm. x 26 cm. boyutunda ki oda takımı için 60 numara dantel ipliği ile zincir çekip küçük bir halka yapın. Üzerini sık iğne olarak doldurun. Üzerine tığa 2 defa dolayıp 3 defa da çekerek 13 direk yapın. Üzerine sık iğne devam edin. Tekrar direk tekrar sık iğne ve daha sonra 32 delikli trabzan yapın. Çevresine sık iğne ve trabzanlarla dönerek motifi tamamlayın. Dört adedi birleştirin. Etrafına kenar dantelini yaparak tamamlayın.

19 Mart 2009 Perşembe

KOLSUZ BLUZ

KOLSUZ BLUZ

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/bayan-kazak-modelleri/kolsuz-bluz/#more-1024

Malzemeler: El Örgü İpliği (% 95 Akrilik,% 5 Sim),Yaklaşık 200 gr. Renk:1191 Kırmızı, 4.5 numara 1 çift örgü şişi, 4.5 numara yuvarlak örgü şişi
Beden: 36-38. Büyük beden için ölçüler parantez içindedir.
Kullanılan örgüler : Haroşa örgü - Düz örgü
Ölçü: 20 ilmek- 27 sıra 10 cm2 eşittir.

Yapılışı:
Arka-Ön: İkisi aynı şekilde örülecek. 4.5 numara örgü şişine 77(81) ilmek atarak 6 sıra Haroşa örgü örün. 7. sıradan itibaren verilen motif şemasını takip ederek 1-39(1-41) ilmeklerini 1 kez uygulayın. Sonra geriye doğru 38-1(40-1) ilmeklerini uygulayarak sırayı tamamlayın. Sonraki sıralarda bu örgü düzeni üzerinden motif şemasının 1-76 sıralarını 1 kez uygulayın. 77. sırada “V” yaka kesimi için örgüyü 2 eşit parçaya ayırın, orta ilmeği sol tarafta bırakarak, sağ tarafı beklemeye alın. Sol taraf için, motif şemasının 77-132 sıralarını 1 kez uygulayarak örgüyü bitirin. Sağ taraf için beklemede olan ilmekleri 4.5 numara örgü şişine geçirin. Sol tarafla birlikte örülen orta ilmeğin arkasından 1 yeni ilmek alarak örgü şişine geçirin. Sol tarafta uygulanan işlemleri ters uygulayarak sağ tarafı da örün.
Bitirme: Örgü parçalarını ölçüleriyle sabitleyip nemli bezle örterek kurumaya bırakın. Omuzları birleştirin. Yan dikişleri birleştirin. Sol kol bantı için kol kenarından eşit aralıklarda önde 40, arkadan 40 ilmek alarak, yuvarlak örgü şişine geçirin. Toplam 80 ilmek üzerinden yuvarlak sıralar halinde 4 sıra haroşa örgü örerek bütün ilmekleri bir kerede kesin. Aynı şekilde sağ kol bantını da örün.

KAYIK YAKA FİLE BLUZ

KAYIK YAKA FİLE BLUZ

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/kategori/bayan-kazak-modelleri/page/10/

Malzemeler: 4 ve 12 numara şiş. 4 numara şişe uygun beyaz ip. Aynı renkte ve kalitede 6 numaraya uygun beyaz ip
Yapılışı: Bu bluz dört parçadan oluşuyor. İki adet ön ve arka için dikdörtgen parça, delik delik duran yerler. 3. parça yakada ki iki ters iki düz. Son parçada etek ucundaki 2 ters 2 düz. Ön ve arka kalın bir şişle haroşa örülmüş. Kalın 12 no şişe ve 6 no ya uygun ince iple haroşa örünce böyle bir model ortaya çıkıyor delikli. Sonra da ince şişle aynı cins biraz daha ince ipi lastik örgü örerek modeli tamamlıyoruz. İsteyen aynı ip ve 6 no ile de yaka ve eteklerini örebilir. Ancak resimdekinden biraz kalın durabilir. Öncelikle (10-11-12 olabilir) kalın şişimizle ve kalın ipimizle 100 ilmek atalım. Haroşa örgü ile yani hem ters yüzden hem düz yüzden ters örgüyle (dileyen her iki yüzden düz örerek de haroşa yapabilir) 25-30 sıra örün. Dikdörtgenin biri hazır olacak. İlmekleri kapatın. Bu dikdörtgenin modelini 1 kes 1 artır yapabilirsiniz ya da tığ veya oklava işi ile de deneyebilirsiniz. Neyse iki dikdörtgen örüp kollardan yaka boşluğu ve alt taraf açık kalacak şekilde dikelim. Yakaya şiş ile ilmek alarak 2 ters 2 düz örün. Aynı şekilde alt kısmada 2 ters 2 düz örün.

AKILLI İPLE ÖRGÜ YELEK

AKILLI İPLE ÖRGÜ YELEK

Örgünün alındığı web adresi:
http://www.orgumodelleri.com/bayan-kazak-modelleri/akilli-iple-aciklamali-orgu-yelek/#more-1557

Yapılışı:
ÖN : 29 ilmek lastik örgüyle başlanır. 6 cm yaka örülür. Tek tarafı her sırada 1 arttırılarak, diğer tarafı da 6 cm lastik örerek 22cm kol için inilir. Kol oyuğundan sonra, her 8 cmde 1 (3kere) tek taraf kesilir. Öbür tarafa lastik devam eder. Sonra her 8 cmde 1 ilmek (3kere) arttırılır. Bel oyuğu tamamlanır. Kol bitiminden itibaren
30 cm sonra, yırtmaç için 3 ilmeklik lastikle devam edilir. Etek ucu 6 cm lastikle bitirilir. Diğer ön tarafta aynen bu şekilde örülür. Bir tanesine düğme için ilik açmak gerekir. Yakada 1 ilik açılır. Yakadan aşağıya inerken her 10 cmde 1 ilik açılarak 10 ilik yapılır.
ARKA: 47 ilmek lastik örgüyle başlanır. 6 cm yaka için örülür. Her sırada 1 arttırılarak 22 cm örülür. 8 cm sonra 1 ilmek (3kere) kesilir. Daha sonra her 8 cmlik 1 ilmek (3 kere) arttırılır. Böylece bel oyuğu da yapılmış olur. Kol bitiminden itibaren 30 cm sonra her 2 kenardan 3 er ilmek lastikle devam edilir. Burası yırtmaç olacaktır. Etek ucu 6 cm lastikle bitirilir.