8 Ekim 2011 Cumartesi

NE ZAMAN VE NASIL YÜRÜYÜŞ YAPMALIYIZ?

YÜRÜYÜŞ YAPMALIYIZ AMA NASIL VE NE ZAMAN ?
Kaynak: Dr. Eren Eroğlu
Herkesin ağzında bir yürümektir gidiyor; sanki evden işe oradan alışverişe yürüsek her şey güllük gülistanlık olacak.
Ben de her yere arabayla gitmektense zaman zaman yürümenin insanı dinç hissettirdiğine inanıyorum ama gücümün yettiğinin ötesinde kendimi zorlamanın bana yarar değil zarar vereceğini düşünüyorum.
Gücünüzün yettiği kadarını yapmak konusuna katılmamak elde değil fakat yapabildiklerinizin sınırlarını zorlamanın kuvvetinizi ve yeteneklerinizi arttıracağını unutmamak gerek. Ne kadar çalışırsanız bugün yüz metre yürürken on gün sonra yüz elli metreyürüyebildiğinizi göreceksiniz.
En önemli sorumluluğumuz olan bedenimizi sağlam tutmanın yolu ona iyi bakmak ve fiziksel kapasitesini arttırmaktan geçer. Dolayısı ile yürümek bu amaca ulaşmak için günlük yaşam içinde kolayca kullanabileceğimiz önemli kozlardan biridir.
Sizin yürüyünce kendini iyi hissetmek diye bahsettiğiniz duygu bedeni hareketli tutmanın yarattığı birçok olumlu etkinin topluca hissedilmesidir. Gelin aşağıda yürümek için en önemli on sebebi sıralayalım.
1. Yürümek tip 2 şeker hastalığının gelişme riskini azaltır. Diyabetten Korunma Programı çerçevesinde yapılan çalışmalar haftada 150 dakika yürümenin ve vücut ağırlıklarının %7sini vermenin şeker hastalığı gelişme riskini %58 azalttığını göstermiştir.
2. Yürümek erkeklerin kalplerini kuvvetlendirir. Emekli erkekler arasında yapılan bir çalışma günde 1.5 km den az yürüyenlerin kalp hastalığından ölme riskinin günde 3 kilometre ve üzerini yürüyenlere göre iki kat fazla olduğunu söylemektedir.
3. Yürümek kadınların kalplerini kuvvetlendirir. 72,488 kadın arasında yapılan bir çalışma haftada üç saat üzerinde yürüyenlerin kalp hastalığı nedeni ile yaşamlarını kaybetme riskinin yürümeyenlere göre %35 azaldığını ortaya koymuştur.
4. Yürümek beyin için faydalıdır. Yine yapılan bir çalışma haftada 1,5 saat ortalama bir hızla yürüyen kadınların bilişsel fonksiyonlarının ve entelektüel yeteneklerinin yürümeyenlere göre daha iyi olduğunu ve 40 dakikanın altında yürüyenlere göre bu fonksiyonları kaybetme eğiliminin daha düşük olduğunu göstermiştir. Bu konuyu bir düşünün isterseniz!
5. Yürümek kemikleriniz için iyidir. Her gün 1-1,5 kilometre yürüyen menopoz dönemindeki kadınların tüm vücuttaki kemik kitlesinin daha az yürüyenlere göre yüksek olduğu bilinmektedir. Bu kadınlarda bacaklardan kemik kaybı daha yavaştır.
6. Yürümek depresyon belirtilerini düzeltir. On iki hafta boyunca haftada 3-5 kez yarım saat yürümek, depresyon sorgu testlerince tespit edilen belirtileri %47 oranında azaltır.
7. Yürümek meme ve bağırsak kanseri riskini düşürür. Haftada 1,5-2,5 saat arasında orta bir hızla yürüyen kadınlarda meme kanseri gelişme riski hareketsiz kadınlara göre %18 daha düşüktür. Birçok çalışma aktif olmanın bağırsak kanserinin ortaya çıkmasını azalttığını, kanser olanlarda bile yaşam kalitesini yükseltirken ölüm oranını gerilettiğini defalarca belirtmiştir.
8. Yürümek fizik kapasitenizi geliştirir. Haftada 3-4 kez yarım saat yürümek bedeninizle yapabileceklerinizi arttırır.
9. Yürümek kısa sürelerle bile olsa fizik kapasitesini geliştirir. Hareketsiz yaşayan kadınlar arasında yapılan bazı çalışmalar tek seferde yarım saat yerine günde üç kez 10 dakika yürümenin de etkili olduğunu ve kilo vermekte diğeri kadar faydalı olduğunu kuvvetli delillerle sunmaktadır.
10. Yürümek fiziksel engellerin gelişmesini önler. Yürüyen ve bunu yıllar içinde devam ettiren insanlar yaşlılıklarında ortaya çıkabilecek kireçlenme, kas güçsüzlükleri gibi fiziksel engellerin önüne geçerler. Unutulmamalı ne kadar çalışır ve ne kadar güç harcarsanız o derece güçlenirsiniz. Hareketsiz olmak sizi daha dinlenmiş değil daha bitkin yapar.

2 yorum:

Hıdır dedi ki...

Çok faydalı bilgiler, teşekkürler.

Unknown dedi ki...

bunu duymak çok güzel. çok teşekkür ederim. herhangi bir konuda blogumda yayınlamamı istediğiniz birşey olursa bilgi vermeniz yeterli